Naslovnica » Biografija

Biografija

Nina Horvat rođena je 1989. godine u Zagrebu. Diplomirala je i magistrirala na Odsjeku dramaturgije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Od 2015. godine članica je Hrvatskog centra za dramski odgoj, a od 2017. Saveza pisaca izvedbenih dramskih djela. 

Umjetnička je voditeljica Teatra Tirena u kojem radi i kao dramska pedagoginja te vodi radionice.

Kao dramaturginja radila je na predstavama “Raditi! Raditi… / pokušaji 6, 9, 11”, “Dvolična igra”, “S/nalazim/se”, “Genijalni genije”, “MetODA za brak”, “To je to?”, “D(n)o dna”, “pazi.mazi.voli”, “#generacija”, “Nespojivi”, “Zamisli”, “Boja odgoja”, “Mreža” i“Ružičasta sanjarica” za koju je napisala i tekst za koji je na 6. Malom Maruliću dobila nagradu za najbolji tekst.

Treću Nagradu za dramsko djelo “Marin Držić” dobila je 2009. godine za dramski tekst “Dok nas smrt ne rastavi” te 2024. za dramski tekst “Krivi spoj”.

Postavljeni su joj dramski tekstovi: “Tko je to izumio”, (Teatar Tirena, GKM Split) „Preko grma, preko trna… (priče iz hrvatskih narodnih predaja)“, “U mojoj glavi”, “Drugačiji”, “Nevidljivo” (Teatar Tirena), „Ružičasta sanjarica“, „Mala vještica“ (Mala scena), “I živjele su sretno…?” (Scena Gorica), “Tri treća tromjesečja” (Gradsko kazalište “Joza Ivakić”), “Iza ograde” (Gradsko kazalište Požega), “Dok nas smrt ne rastavi” (Teatri Adriana) te „I živjeli su sretno…?“ (Scena Gorica i Pozorište Pinokio) za koji je dobila Nagradu publike teatar.hr za tekst godine.

Njene radiodrame Mirni Gaj“ i „Izgledaš isto kao ona“ snimljene su i emitirane na Hrvatskom radiju. 

2015. njena je drama „Tri treća tromjesečja“ objavljena u književnom časopisu Fantom. Igrokazi za djecu “Kaos prije premijere” i “Šutljiva zemlja” objavljeni su u zbirci igrokaza “Kaos prije premijere”. Igrokazi za djecu i mlade “Pobuna likova”, “Tajna škola za tajne agente” i “Velika sretna obitelj” objavljeni su u zbirci igrokaza “Pobuna likova”. 

2023. objavljena je zbirka njenih dramskih tekstova za tinejdžere “U mojoj glavi”.

Njena bajka “The Girl With the Short Hair” uvrštena je u zbirku bajki “Awake Not Sleeping” koju je izdala organizacija UN Women. 

Zajedno s Ines Škuflić – Horvat napisala je tekstove za dječje predstave „Avanture Vrećka i Smećka“, „Zimska melodija“, „Božićne nevolje“ , „Gdje su moje čarape?“, „Neposlušna pahulja“ i „Božićna potraga“ koji su uprizoreni u Teatru Tirena. 

S još troje kolega na Akademiji dramske umjetnosti pokrenula je projekt DeSADU – javna čitanja tekstova studenata dramaturgije za koji su dobili i Rektorovu nagradu. Dvije je godine bila umjetnička voditeljica KRADU – Kazališne revije ADU. 

Fotografija: Ryan Saddik

KONTAKT