Naslovnica » Portfolio » Mreža

Mreža

POSTAVLJENO:2023., Teatar Tirena, Zagreb, Hrvatska

“Mreža” je autorski projekt redateljice Ive Olujić i dramaturginje Nine Horvat nastao devising metodom kroz razgovore s ciljanom publikom i glumačke improvizacije ansambla.

Nakon javne svađe, dvoje influensera na društvenim je mrežama preplavljeno negativnim komentarima, prijetnjama i uvredama. Usprkos svojim nesuglasicama, odlučuju pokrenuti zajednički profil na kojem kroz niz atraktivnih i zabavnih videa pokušavaju svojim followerima skrenuti pažnju na problematičnu stranu društvenih mreža. 

U svojim videima obrađuju teme kao što su trollovi u komentarima, govor mržnje, sigurnost, virtualni identiteti, cyberbullying, opasni izazovi, posljedice prekomjernog korištenja društvenih mreža… Njihovi videi postaju viralni, broj followera raste, a pritisak je sve veći. Hoće li ga izdržati? 

Društvene mreže omogućile su da svatko ima platformu za izražavanje. Do izražaja dolaze glasovi pojedinaca, no istodobno ne postoji nikakvo reguliranje informacija koje ti glasovi plasiraju. Stvari se često uzimaju zdravo za gotovo, a kritičko mišljenje se ne razvija dovoljno. Predstava “Mreža” bavi se time kako uspješno “navigirati” virtualnim svijetom u kojem su mjerne jedinice broj pratitelja, broj srca ispod posta i broj pregleda.

Predstavu je podržao Centar za sigurniji internet

“Centar za sigurniji internet podržava izvedbu predstave „Mreža“ Teatra Tirena. Teme predstave se isprepliće s područjem rada Centra za sigurniji Internet i rado smo prihvatili ovu suradnju. Rad s mladima na temi sigurnosti na internetu u formi predstave smatramo odličnim povodom za razmišljanje i razgovor, a posebno važnim smatramo naglašavanje različitih opasnosti s kojima se djeca i mladi mogu susresti u online svijetu. Ova suradnja je rezultat prepoznavanja zajedničkih vrijednosti i ciljeva, rada s mladima po pitanju aktualnih problema s kojima se mogu susresti online, konkretno po pitanju korištenja društvenih mreža, praćenja influencera ali i elektroničkog nasilja i online seksualnog uznemiravanja s kojim se nažalost susreće velik broj djece i mladih diljem svijeta, pa tako i Hrvatske. U situaciji kada se mladi nađu suočeni s različitim opasnostima online svijeta, važno je da im mi kao odrasli pružimo svoju podršku i osiguramo zaštitu njihovih prava. U slučaju da neki mladi prepoznaju da su i sami bile žrtve elektroničkog nasilja, naš Centar je tu da pruži podršku njima, a i njihovim obiteljima. Napominjemo, Centar za sigurniji internet stoji na raspolaganju svim zainteresiranim osobama,  a posebno djeci i mladima na besplatnoj i anonimnoj liniji 0800 606 606, svakog radnog dana od 08:00 do 16:00 sati.”
Martina Nikolić, stručni suradnik psiholog, Centar za sigurniji Internet

KONTAKT