Naslovnica » Portfolio » Tko je to izumio

Tko je to izumio

POSTAVLJENO:2013. Teatar Tirena, Zagreb, Hrvatska / 2022. Gradsko kazalište mladih, Split (pod naslovom "Hrvatski izumitelji")

“Tko je to izumio” je tekst o hrvatskim izumiteljima i njihovim izumima. Kroz priču nas vode Ruđer i Slavoljuba koji uče za ispit u školi. Ruđer pokušava zainteresirati Slavoljubu za hrvatske izume, ali nju više zanimaju super junaci i borilačke vještine. No tko bi rekao da je gradiva tako mnogo! Cepelin se trebao zvati švarcoplan po Davidu Schwarzu koji ga je projektirao. Zahvaljujući Ivanu Vučetiću prvi je put u povijesti uz pomoć otiska prsta riješeno ubojstvo. Leonardo DaVinci je padobran samo crtao, a Faust Vrančić ga je izradio i njime skočio s tornja u Veneciji. Slavoljub Penkala nije zaslužan samo za mehaničku olovku nego i za cijeli niz drugih izuma. Velocimetar Josipa Belušića bio je preteća brzinomjera koji se danas nalazi u svim vozilima. Prva tvornica torpeda u svijetu nalazila se u Rijeci. Hoće li Slavoljuba uspjeti sve to naučiti ili se baš i neće proslaviti na testu…?

Kroz tekst ‘Tko je to izumio’ djeca na zabavan način uče o važnostima određenih hrvatskih izuma bez kojih svijet danas ne bi bio onakav kakav jest. Život nam je djelomično olakšan upravo zahvaljujući velikim izumima hrvatskih znanstvenika.

LIKOVI: Slavoljuba i Ruđer

 

RUĐER: Jesi li znala da je i termosica hrvatski izum? 

SLAVOLJUBA: Kako to da ti toliko znaš o izumima? 

RUĐER: Zato što ću jednog dana i ja nešto izumiti. 

SLAVOLJUBA: Ti ćeš biti izumitelj?! 

RUĐER: Da! Zašto ne? 

SLAVOLJUBA: Za to bi trebao biti jako jako pametan! 

RUĐER: Ja jesam jako jako pametan. 

SLAVOLJUBA: Hm… Dobro, kakve to genijalne ideje imaš? 

RUĐER: Imam toliko ideja, ali nisam još uspio ni jednu iskristalizirati do kraja… 

SLAVOLJUBA: I ti si mi neki izumitelj…

RUĐER: Evo, izumit ću… Izumit ću… 

SLAVOLJUBA: Zašto ne bi izumio tabletu za spavanje s otvorenim očima? Ili bicikl koji sam okreće pedale. Tako se ne bih umorila po putu do škole a na satu bih mogla spavati do mile volje! 

RUĐER: Izumi bi trebali poboljšati način života a ne pomagati lijenčinama. 

SLAVOLJUBA: Daj molim te Rudi, za još nekoliko godina uopće nećemo morati izlaziti iz kuće, sve ćemo moći naručiti preko interneta! 

RUĐER: Dobro, istina je da se danas možda malo pretjeruje… Ali izumitelji diljem svijeta su napravili mnoge dobre stvari! Pa tako i hrvatski izumitelji! 

KONTAKT