Naslovnica » Portfolio » To je to?

To je to?

POSTAVLJENO:2015. Teatar Tirena, Zagreb, Hrvatska

“To je to?” je autorski projekt redateljice Tine Hofman, dramaturginje Nine Horvat i glumice Petre Težak nastao devising metodom.

Predstava govori o gubitku bliske osobe i prolaznosti života. Autorski tim krenuo je od pretpostavke da su djeca često vrlo doslovna i postavljaju vrlo konkretna pitanja: Što se dogodi kad tijelo prestane raditi? Što to znači da je netko umro? Kamo je otišao? Zna li da je mrtav? Ako je tijelo prestalo raditi, možemo li ga popraviti? Možemo li nabaviti drugo? Ta i mnoga druga pitanja djeca postavljaju odraslima koji često ne znaju što bi odgovorili.

Predstava „To je to?“ uz živu glazbu, pripovijedanje, pjesmu, elemente neverbalnog kazališta i animaciju predmeta pokušava djeci približiti situaciju gubitka i objasniti što se sve događa u nama i oko nas kad nekoga više nema.

Kad nekoga više nema…
To je kao kad je lijep dan i trčiš po parku i super ti je, a onda padneš i ogrebeš si koljeno, pa ti ide krv. Pa te jako, jako boli. A onda ti prestane ići krv i imaš ranicu, pa te boli malo manje. A onda ta ranica zaraste i boli te još manje. Pa onda imaš krastu i boli te još malo manje. Onda prođe još vremena, pa više nemaš krastu i ne boli te skoro uopće. Imaš samo ožiljak. I ne boli te više… Ali znaš da je tu nekad bila ranica. I da te nekad boljelo. A ožiljak postaje sve bljeđi, ali nikad skroz ne nestane. Samo ga se više ne sjetiš svaki dan, sjetiš ga se sve rjeđe i rjeđe… A kad ga se sjetiš, ne misliš na to kako te boljelo, nego kako je bio lijep dan i kako ti je bilo super trčati po parku.

Koncept: Tina Hofman, Nina Horvat i Petra Težak
Režija: Tina Hofman
Dramaturgija: Nina Horvat
Glazba: Darko Horvat
Izvode: Petra Težak i Darko Horvat
Kostimografija: Anamarija Filipović – Srhoj
Dizajn: Sara Pavleković Preis i Dora Kasun
Produkcija: Teatar Tirena

KONTAKT