Naslovnica » Biografija

Biografija

Nina Horvat rođena je 1989. godine u Zagrebu. Maturirala je u Privatnoj klasičnoj gimnaziji a diplomirala je i magistrirala na Odsjeku dramaturgije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Od 2015. godine članica je Hrvatskog centra za dramski odgoj, a od 2017. Saveza pisaca izvedbenih dramskih djela. 

Umjetnička je voditeljica Teatra Tirena u kojem radi i kao dramska pedagoginja. Posljednjih osam godina vodi radionice na Tireninom  Kazališnom kampu. U Tireni je igrala u desetak predstava i odgojnih kazališta. 

Radila je kao dramaturg na predstavama “Raditi! Raditi… / pokušaji 6, 9, 11”, “Dvolična igra”, “S/nalazim/se”, “Genijalni genije”, “MetODA za brak”, “To je to?”, “D(n)o dna”, “pazi.mazi.voli”, “#generacija”, “Nespojivi”, “U mojoj glavi”, “Zamisli” i “Ružičasta sanjarica” za koju je napisala i tekst koji je bio nominiran za Nagradu publike Teatra.hr u kategoriji tekst godine. Za “Ružičastu sanjaricu” je na 6. Malom Maruliću dobila nagradu za najbolji tekst. 2009. godine dobila je treću nagradu “Marin Držić” za dramski tekst “Dok nas smrt ne rastavi”.

Postavljeni su joj dramski tekstovi: “Tko je to izumio”, „Preko grma, preko trna… (priče iz hrvatskih narodnih predaja)“ (Teatar Tirena), „Ružičasta sanjarica“, „Mala vještica“ (Mala scena), “I živjele su sretno…?” (Scena Gorica), “Tri treća tromjesečja” (Gradsko kazalište “Joza Ivakić”), “Iza ograde” (Gradsko kazalište Požega), “Dok nas smrt ne rastavi” (Teatri Adriana) te „I živjeli su sretno…?“ (Scena Gorica i Pozorište Pinokio) za koji je dobila Nagradu publike teatar.hr za tekst godine. Njene radiodrame Mirni Gaj“ i „Izgledaš isto kao ona“ snimljene su i emitirane na Hrvatskom radiju. 

2015. joj je drama „Tri treća tromjesečja“ objavljena u književnom časopisu Fantom. Igrokazi za djecu “Kaos prije premijere” i “Šutljiva zemlja” izdani su u Tireninoj zbirci igrokaza “Kaos prije premijere”. 

Zajedno s Ines Škuflić – Horvat napisala je tekstove za dječje predstave „Avanture Vrećka i Smećka“, „Zimska melodija“, „Božićne nevolje“ , „Gdje su moje čarape?“, „Neposlušna pahulja“ i „Božićna potraga“ koji su uprizoreni u Teatru Tirena. 

Dvije godine pisala je za kazališni web portal teatar.hr.

S još troje kolega na Akademiji dramske umjetnosti pokrenula je projekt DeSADU – javna čitanja tekstova studenata dramaturgije za koji su dobili i Rektorovu nagradu. Dvije je godine bila umjetnička voditeljica KRADU – Kazališne revije ADU. 

NINA HORVAT

Nina Horvat je dramatičarka, dramaturginja i dramska pedagoginja čiji su dramski tekstovi postavljeni u kazalištima diljem Hrvatske. Umjetnička je voditeljica Teatra Tirena, kazališta za djecu i mlade

NEWSLETTER

KONTAKT